ESTRENA DEL DOCUMENTAL “LA RUTA DEL TOMÀQUET”

Després de gairebé un any de feina el proper dilluns 29 de juny es presenta el documental La Ruta del Tomàquet que debat sobre la sobirania alimentària a Catalunya a través del cas concret del tomàquet.

El documental està realitzat per Jordi Oriola i Anna Soldevila, juntament amb l’Observatori del Deute en la Globalització, la Revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas, i amb la col·laboració de Grain i el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

La presentació és totalment gratuïta i serà el 29 de juny les 19:30h al CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) al c/Montalegre, 5.

Cartell_La_Ruta_del_TomaquetSinopsis del documental 

El tomàquet és una de les hortalisses més importants de l’alimentació catalana. Per exemple, el pa amb tomàquet és un dels plats més populars de la nostra gastronomia. El seu cultiu, per tant, es remunta en els temps i sempre ha estat un protagonista de pes dins de la pagesia catalana. Actualment, la societat catalana segueix consumint grans quantitats de tomàquet i així ho registren les estadístiques de venda de Mercabarna, el successor del Mercat del Born.

La paradoxa és que només el 14% de les hortalisses dels aliments que es venen a Mercabarna provenen dels pagesos de la província de Barcelona, i sorprenentment aquests cada vegada cultiven menys tomàquet perquè a l’estiu, quan la producció de tomàquet està al seu zenit, arriben quantitats ingents de tomàquet de fora per sota el preu del cost del tomàquet català. En concret, en els darrers set anys s’ha perdut el 40% de la producció catalana de tomàquet.

El documental aprofundeix en la procedència dels tomàquets que enfonsen la producció catalana i intenta entendre com s’ho fan per produir tant barat i quins problemes comporta també això en les seves societats. També s’analitza el paper de l’empresa pública Mercabarna en l’actual situació i explora les possibles alternatives.

¿Es complirà el pronòstic que en els propers anys ja no es produirà cap tomàquet a Catalunya? Ens convé això? Què i com volem menjar? Quin tipus d’agricultura necessitem? Quin tipus de comercialització seria més favorable per a un escenari de sobirania alimentària? En definitiva, quin tipus de societat volem? Aquestes son algunes de les preguntes que es planteja el documental La Ruta del Tomàquet.

El documental està basat en l’informe La Ruta del Tomate. Herramientas de reflexión hacia una nueva cultura del consumo urbano i ha estat realitzat per TransformaFilms (Jordi Oriola) i Soona Films (Anna Soldevila).

Podeu compartir l’esdeveniment a #RutaTomaquet

Anuncis

Quant a esteviapoblenou

Consum responsable
Aquesta entrada s'ha publicat en Activitats alimentació, Divulgació, vida sana i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s